Παχυσαρκία



Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για την εκτίμηση της παχυσαρκίας χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ - Body Mass Index (BMI)). Ο ΔΜΣ προσδιορίζεται με τη χρήση του παρακάτω τύπου:

ΔΜΣ= βάρος (σε kg) / ύψος2 (σε μέτρα)

Στον παρακάτω πίνακα ταξινομείται ο ΔΜΣ στις ακόλουθες κατηγορίες:

ΔΜΣ (kg/m2) Ταξινόμηση

<18.5 λιποβαρής

18.5-25 κανονικό βάρος

25-30 υπέρβαρος

30-35 παχυσαρκία τύπου Ι

35-40 παχυσαρκία τύπου ΙΙ

>40 παχυσαρκία τύπου ΙΙΙ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία καταγράφοντας το 2016 πάνω από 1.9 δισεκατομμύριο υπέρβαρους και 650 εκατομμύρια παχύσαρκους ενήλικες παγκοσμίως.

Το κυριότερο αίτιο που οδηγεί σε παχυσαρκία είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνει το άτομο καθημερινά και των θερμίδων που καίει. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απουσία σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με την πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων συντείνουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Τα αίτια της δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, όμως πέρα από λίγες περιπτώσεις όπου ενοχοποιούνται γνωστές ενδοκρινολογικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός, υπερκορτιζολαιμία), η παχυσαρκία φαίνεται να έχει και σημαντικό γενετικό υπόβαθρο.

Η παχυσαρκία προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως ισχαιμική καρδιοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπογονιμότητα, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, οστεοαρθρίτιδα καθώς και με συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της εμφάνισης των παραπάνω συννοσηροτήτων όσο και στην αντιμετώπιση αυτών. Μετά από αποκλεισμό άλλων ενδοκρινοπαθειών ο ενδοκρινολόγος συνεκτιμά μαζί με τον ασθενή τις δυνατότητες θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και μια ήπια σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ωστόσο σε περιπτώσεις αποτυχίας αυτές μπορούν να συνδυαστούν με ειδική φαρμακευτική αγωγή ή και σε δυσκολότερες περιπτώσεις με βαριατρική επέμβαση. Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο και κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή της από ειδικό ιατρό που θα συστήσει στον ασθενή μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. 

Σπύρογλου Αριάδνη
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!